onsdag 10 november 2010

Bokväskor!

Det här är en av titlarna
i bokväskorna.
Nu har jag varit på min första SLS (Språk-, skriv- och läs-ambassadör) möte. Bibliotekarien Karin Hjelm presentaterade de eminenta boklåderna som biblioteket köpt in till oss. Bokväskorna finns på Stadsbiblioteket, men går att boka av alla skolor. Vi kan boka via Gottsundabiblioteket eller direkt av Stadsbiblioteket.

Det är dels boklåder med klassuppsättningar (30 exemplar) av tolv olika titlar. Böckerna är av olika svårighetsgrad och riktar sig främst mot årskurs 1-3, men åtminstone en skulle nog kunna läsas även av äldre (Amor anfaller). Böckerna är valda utefter att de har ett innehåll som man lätt kan ha samtal om. Med varje boklåda kommer en liten lathund om hur man kan ha boksamtal.

Dessutom finns 16 stycken temabokväskor. De är upplagda så att det är 30 böcker i varje väsk-kit. Det är fem böcker av varje titel och det finns i vissa teman olika varianter av väsk-kit. De teman som finns är: Lättläst för nybörjare (två varianter), Spänning för år 2-3 (tre varianter) och Kompisar och relationer (två varianter för år 2-3 och en variant med bilderböcker).

Utöver detta finns de gruppuppsättningar som biblioteket har sedan tidigare. Det är oftast fem böcker av varje titel.

Vi fick även tips på en bra hemsida för just boktips nämligen Barnens bibliotek. Det är en fantastiskt innehållsrik sida fylld med tips på böcker och mycket annat. Välj Barnbokskatalogen i menyfältet för att söka bok via genre. Om du klickar på ett bokomslag får du mer information om boken. Här kan även barnen skriva egna omdömen om böcker de läst.

3 kommentarer:

  1. Det finns mycket hjälp att få på biblioteken. Vi har fått uppsättningar med fem ex av samma titel för att använda i de bokcirklar vi har. 30 ex av samma titel kul ,men är alla elever på samma nivå eller hur är det tänkt?

    SvaraRadera
  2. Det låter bra. Gemensam bok är något som förhöjer läsupplevelsen även om "nivån" kan bli densamma. Tänker på förra årets 5or som läste och arbetade med Pricken...Grodan...
    Alla texter har fler dimensioner beroende på hur man använder dem. Jag tror att både 5ex uppsättningar och 30ex uppsättningar är användbara från F-klass och uppåt.

    SvaraRadera